2015. március 13., péntek

Közösségi könyvjelzők az angolórán

A közösségi könyvjelzők jó lehetőséget adnak arra, hogy minél több hasznos anyagot megosszunk diákjainkkal. Mivel ezek alapvetően angol nyelvűek, arra gondoltam, hogy az angolórával, annak lehetőségeivel kapcsolatban írom ezt a blogbejegyzést. Enikő az Modern eszközök a pedagógiában órán a diigot használja/használtatja velünk, ezért ezt ismerem a legjobban, ebből kifolyólag úgy döntöttem, hogy erről írok.

Egy, az utolsó gimnáziumi évét taposó, az angolt emelt óraszámban tanuló csoportból indulok ki. Olyan csoportot készítenék nekik, mint mi használunk a Modern eszközök órán.
1/ Egyrészt, mivel maga az oldal angol nyelvű, már ezzel is tökéletes lehetőséget lehet teremteni az angol nyelv általános gyakorlására, azon belül is az angol nyelvű, IKT-vel kapcsolatos tartalmakkal való ismerkedésre.
2/ Mivel az érettségi évében vagyunk, több olyan feladatot tennék közzé itt, amik az érettségire készítenek. A valamikori OM honlapjáról, illetve akár saját magam által beszkennelt - összeállított feladatokat is tudnék itt közzétenni.
3/ Ha előbb nem is, de az utolsó évfolyamban már mindenképp szükséges a diákokkal megismertetni az egynyelvű szótárakat - erre a diigos felület jó lehetőséget biztosít. Akik egyetemre készülnek, mindenképp szükségük lesz rá, akik nem, azoknak meg egyszerűen hasznos az önálló ismeretszerzési kompetenciájuk szempontjából. 
4/ Az angolszász/angol nyelvű kultúrákkal kapcsolatos érdekességeket is érdemes lenne ezen a felületen megosztani - az interkulturális kompetencia fejlesztése végett. A célnyelvi civilizáció oktatása szempontjából akár egy értékelési formát is be lehetne vezetni - minden héten egy rövid, érdekes videó, aminek anyagából egy kis tesztet íratnék velük.
5/ Az interneten (legálisan) elérhető filmeket is jó ötlet lenne megosztani a csoporttal. Rengeteg olyan oldal van, ahol külön letöltés nélkül lehet megtekinteni filmeket/sorozatokat angol nyelven. Jó példa erre a Watch The Simpsons Online. Nem hinném, hogy sok olyan fiatal van, aki nem szereti a Simpson családot - ezen a linken az összes évad összes része elérhető angolul. Szórakozás és tanulás egyszerre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése